Header Ads

Google Gibi Getir Yapmanın Zararlı Olması


Merhabalar, blogu açtığımdan bu yana merak edip kimler neler yazmış Google'da arama yaparak bakıyorum. Blogger yani blogspot uzantılı sitelerin seo ayarları ve indeks alma hızları hakkında bir çok sitede "dakikasında indeks aldırma" gibi başlıklarla "Google Gibi Getir" özelliği anlatılmış.


Google Gibi Getir Nedir?

Öncelikle "Google Gibi Getir" nedir ve ne işe yarar onu inceleyelim. Google gibi getir seçeneği Google Webmaster Tools'da (Search Console) Mülkler yani eklediğiniz siteye tıklayıp yönetim paneline girdiğinizde soldaki menülerde Tarama başlığı altında bulunan Google Gibi Getir kısmıdır. Buradan sitenize eklediğiniz herhangi bir içerik (makale, sayfa, görsel...) hemen indeks alsın istiyorsanız Google gibi getir yaparak anında indeks aldırabilirsiniz. Ancak Google gibi getir'in mantığı bu değildir.

Google'un verdiği bilgilerden anlıyoruz ki Google gibi getir indeks aldırma aracı değil, siteyi test etme yani engelleme ve Google botları açısından siteye erişim konusunda problem var mı bunu denemek içindir.

Peki Zararı Ne Olacak?

Bir site hemen indeks alsın diye sürekli Google gibi getir yaparak botların siteye gelme sürelerini uzatırsınız. Yani yazılarınız 1 günde indeks alıyorsa Google gibi getir yaparak artık 1 haftada bile indeks almayacak duruma getirebilirsiniz. Bu nedenle Google gibi getir seçeneğini çok gerekmedikçe kullanmamakta yarar var?

Nasıl İndeks Aldırabilirim?

Google gibi getir seçeneği kadar bilinmeyen bir seçenek daha vardır. Yine Google'un sunduğu bir servis olan Add Url ile de ekleyebilirsiniz.

Adres: https://www.google.com.tr/intl/tr/add_url.html

Bu seçenek ile bir nevi Googlebot'a ping atıyorsunuz ve Googlebot vermiş olduğunu sayfa ve onun altındaki sayfaları (etiket, görsel gibi) da indeksliyor.



Açıklamada gördüğümüz üzere Google buradan link bildirmeyi tavsiye dahi ediyor. Hemen bi deneme yaparak test edelim.

Bu makalemizi Google'a eklemesi için istek gönderdik ve sonu aşağıda;


Hiç yorum yok